Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.12.14
22


Silvester a oslava Nového roka môže vtákom, iným voľne žijúcim živočíchom, ale i mnohým domácim miláčikom v mestách pripadať ako koniec sveta. Výbuchy rôznych druhov pyrotechniky so svetelnými efektmi vytvárajú nepredstaviteľný stres. Posledný deň v roku pripomína vojenské cvičenie a vtáky sa zúfalo snažia uniknúť čo najďalej od extrémneho hluku.

„Filozofia vytvárania hlučných osláv bola v histórii chápaná ako nástroj na  odplašenie zlých duchov. Súčasné pyrotechnické prostriedky sú však podstatne sofistikovanejšie, prístupné širokej verejnosti a pre to sú aj masívne využívané Zimujúce vtáky sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy ako v okolitej zasneženej prírode. Lákajú ich tam aj rôzne kŕmidlá, ale i odpadky. Okrem toho vtáky s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi.“ – vysvetľuje Jozef Chavko z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov podozrenia, že pri používaní pyrotechniky, najmä ohňostrojov, petárd a pod., došlo k úhynu vtáctva, pričom niekedy sa jednalo aj o kŕdeľ viacerých jedincov. Pre vtáky môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. V prípade priameho kontaktu dochádza k popáleninám, problémy môžu spôsobiť aj chemikálie, ktoré pyrotechnika obsahuje, najmä keď sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva. 




Samotná hlučnosť v neposlednom rade môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a samozrejme k stresu, žiarivé svetlá vtáky oslepujú, unikajúce vystrašené vtáky narážajú do prekážok. „Aj keď nie je hniezdna sezóna, vtáky môžu byť vyplašené z miest, kde zimujú, alebo odpočívajú, často vo väčších kŕdľoch, napríklad z kríkov, stromoradí, vodných plôch a pod.“ – hovorí Lucia Deutschová z RPS.


„K druhom, ktoré môžu výbuchmi v mestách trpieť, patrí myšiarka ušatá, sokol myšiar, jastrab krahulec, hrdličky, sýkorky, drozdy, spevavé vtáctvo všeobecne a dokonca aj vzácne severské druhy, ktoré sa u nás vyskytujú len v zimnom období.“ – zdôrazňuje Jozef Chavko z RPS.  
Odporúčame preto uvážene používať nebezpečnú pyrotechniku, vhodné bude ak jeden dva dni pred Silvestrom zakryjete kŕmidlá ktoré priťahujú vtáctvo, ak nepoužijete ohňostroje, petardy v priamej blízkosti parkov, či inej významnejšej vegetácie, kde vtáky nocujú  a odpočívajú a vyhneme sa tiež otvorenej krajine.




Samozrejme Nový rok je potrebné primerane osláviť, ale ohľaduplnejším prístupom nič nepokazíme a tam kde je to možné stačí len obmedziť nadmerný stresujúci hluk.

P.S. Viem, je to volanie smädného na púšti, ale predsa len...my, rozumnejší, skúsme to povedať tým druhým, prosím!

22 komentárov:

  1. My rozumnejsi? Akym pravom sa nazyvate rozumnejsim? Len preto, ze dokazete "primeranejsie", cize menej hlucne, oslavit nastup noveho roku? Inteligencia, rozumnost sa vo vasom ponimani posudzuje podla akejsi ohladuplnosti k zvieratam? Podla toho ako hlucne slavite nastup noveho roku? Vam by zas nezaskodilo pokusit sa o ohladuplnost k ludom, svojim spoluobcanom, ich mladosti a prezivaniu radosti. Nie su medzi nimi o nic menej rozumnejsi ako vy. Nemate pravo sa nad nich vyvysovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zaujímavý psychoprofil - strach z vlastnej identity, nadmiera ega, úplná strata empatie, zakomplexovanosť a prvky agresie - čo všetko sa dá vyčítať z pár riadkov :-) Dosť na kontakt odborníka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivan, vyčítať z pár riadkov Anonymného z 30. 12. 2014, 22:26:00 všetko to, čo si napísal sa mi zdá odvážne a poviem na rovinu, neprimerané. polemická otázka „podľa čoho posudzovať inteligenciu, rozumnosť, ohľaduplnosť“ sa mi vidí byť legitímna a hodná aspoň akej-takej odpovede. zahriaknutím a znevážením Anonymného prispievateľa oprávnenosť jeho dvoch úvodných otázok obávam sa len podporuješ.

      Odstrániť
    2. Existenciu anonymov a ich rozšírenie v spoločenskej komunikácii tolerujem iba vo vážnych a opodstatnených výnimkách. Všeobecne ich vníma ako spoločenské zlo a tak s nimi jednám, ak vôbec.

      Odstrániť
    3. Ivan, tiež radšej vidím podpísané príspevky, no ak anonymný autor vyjadrí zmysluplné námietky, prečo na ne neodpovedať? krytie anonymity možno použil z obavy, že bude za nesúhlasný názor počastovaný tak, ako si ho počastoval :).

      Odstrániť
    4. A to je práve zhubný vplyv anonymity. Ak by to bola konkrétna osoba, aj ona by volila iný tón, nepýtala by sa ma na moje práve a kde ich beriem. Viedli by sme proste dialóg, aj keď zrejme nesúhlasný.
      Ja proste s anonymami budem zaobchádzať inak, ako s reálnymi identitami. Výnimkou sú samozrejme korektné vstupy, tam rešpektujem aj anonymitu.
      Ale naťahovať svaly skrývajúc sa za čosi bez mena - nie, nepodporujem a nebudem.
      Nech si pán či pani anonym napíše ako anonym (lebo pod menom na to odvahu nemá) svoj blog na tému povznášajúcich zážitkov a tvorby všeobecného blaha odpaľovaním petárd a delobuchov.

      Odstrániť
    5. je to vec osobného nastavenia hranice ne/primeranosti. mne sa príspevok Anonymného - aj keď je ostro nesúhlasný - javí ako v podstate prijateľné východisko pre polemiku.

      Odstrániť
    6. Možné to je, ale tým, že sa prihlásil ako anonym, dal jasne najavo, že nemá záujem o polemiku. Opakujem, ak by to bola reálna bytosť, určite by som dialóg aspoň ponúkol, aj keď - stále som skeptický, či pisateľ vôbec stojí o dialóg.

      Odstrániť
    7. A ešte dodám, že - citujem otázku - "Inteligencia, rozumnost sa vo vasom ponimani posudzuje podla akejsi ohladuplnosti k zvieratam? " - áno, skutočne. Opak vnímam ako nedostatok inteligencie, empatie, nadmieru egoizmu a egocentrizmu.

      Odstrániť
    8. Ivan, netuším, čo presne dal prispievateľ svojou anonymitou najavo, no mňa tvoje odpovede na jeho otázky zaujímajú :). pravdaže, ak na ne nemáš chuť, prežijem aj bez nich :).

      Odstrániť
    9. Dal som kúsok vyššie moju podstatnú pripomienku.

      Odstrániť
    10. ... ďakujem za tvoju pripomienku. súhlasím, že neohľaduplnosť k zvieratám môže byť znakom nedostatku empatie a nadmiery antropo/egocentrizmu a egoizmu, no s spájať neohľaduplnosť s inteligenciou sa mi zdá byť sporné. mnohí ľudia, ktorí bezohľadne jednajú nielen so zvieratami, ale aj s ľuďmi, majú často vysoké IQ.

      Odstrániť
  3. OK, napríklad anonyma pohoršuje slovo múdrosť, múdrejší. tak si ho trošku rozoberme:

    Múdrosť.
    Prastarý pojem, s ktorým sa dennodenne stretávame.
    Vo všeobecnosti sa s múdrosťou spája dokonalé poznanie zmyslu života a ľudského pôsobenia na tomto svete. Už v starovekej gréckej filozofii sa možno stretnúť s myšlienkou Platóna, podľa ktorého je múdrosť najvyššou ľudskou otázkou. Sofia – múdrosť ako poznanie ideí, predovšetkým idey dobra. Snahy o pochopenie múdrosti ako formy poznania vychádzajú zo samotného hľadania múdrosti. Čo je múdre je aj správne, pravdivé? Aký je vzťah medzi múdrosťou a pravdou? Pravda je schopnosť vidieť veci pravdivo, objektívne také aké sú. Prekážkou pravdy je však často egoizmus. Ak sa človek povznesie nad svoje ego, môže vidieť pravdu. Múdrosť je schopnosťou vidieť hlbšie do podstaty vecí.
    Anonym teda zjavne nevie, čo mi vyčíta.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... ak som to správne pochopil, anonym ti vyčíta nízku mieru empatie voči tým, ktorí holdujú hlučnejším oslavám, a vyvyšovanie sa nad túto skupinu bez snahy pochopiť motívy jej správania.

      v apelovaní na múdrosť iných je vždy obsiahnuté moralizovanie a o ňom a miere jeho oprávnenosti určite má zmysel viesť spor.

      Odstrániť
    2. Pri všetkej úcte, Miro, aj pri maximálnej snahe - nechápem hlučnosť, respektíve jej potrebu na dosiahnutie nejakého stavu veselosti. O Múdrosti, ako ju vnímam ja, sa vyjadrujem nižšie.

      Odstrániť
    3. ... možno to súvisí s vekom - tiež mám radšej pokoj až ticho, no súdiac podľa decibelov povedzme na kolotočoch, diskotékach a rokových koncertoch, mladí majú svoju hranicu ne/primeranej hlučnosti a jej vplyvu na stav veselosti nastavenú niekde úplne inde než ty či ja :).

      Odstrániť
  4. Tak si skúsme vyvodiť pojem inteligencia.
    Už dávno (tí trošku skúsenejší) vieme, že múdrosť nesúvisí so vzdelaním, či s množstvom prečítaných kníh. Múdrosť je kategória, ktorú nemožno získať, ani sa jej naučiť. Je daná skúsenosťami, s ktorými sa človek počas svojho života stretáva. Je ťažké povedať, kto je múdry, resp. kto nie. Múdrosť spočíva v schopnosti človeka odpovedať správne a konať rozumne. Na správnom mieste, v správnom čase. Z uvedeného vyplýva úvaha, súvisí múdrosť s vekom? Je múdrosť výsledkom, resp. dôsledkom životných skúseností? A sú teda len starší ľudia ľuďmi, ktorým prináleží označenie ,,múdry“ ? Čo je potrebné aby sme niekoho ocenili ako múdreho človeka? Sú to skúsenosti, inteligencia, vrodené ľudské kvality? Alebo kombinácia uvedených potenciálnych aspektov múdrosti ? Inteligencia je mentálna spôsobilosť a schopnosť človeka učiť sa, logicky uvažovať, rozlišovať, myslieť, tvoriť, konať.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Z vyššie uvedeného vyplýva, že pod pojmom múdrosť nerozumiem sumár informácií, ktorými disponujem, ale schopnosť aplikovať ich v živote tak, aby z tej aplikácie vznikol kompromis medzi tým, čo chcem ja a čo nechcú iní.... Je zjavné, že dopracovať sa k takémuto kompromisu je pre mnohých nielen nemožné, ale už aj predstava o ňom ich irituje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, mám pocit, že si celú vec posunul niekam inam, než kam ju smeroval Anonymný :). jeho irituje zdá sa mi skôr fakt, že sa ktosi samozaraďuje k múdrejším a že veľkú skupinu ľudí svojvoľne zaraďuje „k tým druhým“. a pravdu povediac, tejto jeho iritácii celkom rozumiem :).

      Odstrániť
    2. V podstate ma vôbec netrápi, čo ho irituje. Je to absolútne jeho problém, ak si nevie ani definovať obsah pojmu múdrosť. To nie je o vyvyšovaní, to je o empatii.Tá mu zjavne chýba.

      Odstrániť
    3. ... vidím to tak, že postoje a pocity nie sú (len) o ne/schopnosti si definovať obsah pojmu múdrosť :) a tým, že je to (len) o empatii si nie som vôbec istý, no tvoju istotu rešpektujem :).

      Odstrániť
  6. Jedna z definicii inteligencie je aj schopnost prisposobit sa. Irituje ma, ze autor clanku sa stavia do pozicie rozumnejsieho. Akym pravom? Nevidim na to nijaky opravneny dovod. Spominany clanok mi nedal odpoved na tuto otazku, tak som sa ho na to rozhodla opytat. Zaujimave bolo pozorovat najma jeho prvotnu neprimeranu reakciu, aj to, ako dokazal vsetko vo svojich naslednych komentoch cele pretocit. Namiesto rozumnej odpovede na moje legitimne otazky sa clovek od neho dockal len utoku a znevazenia, definicii mudrosti a inteligencie a neodpustil si ani pokus o vypracovanie mojho psychprofilu s odporucanim na kontakt odbornika. Som obzvlast citliva na vyjadrenia typu "my, rozumnejší..." alebo ako som sa opat docitala v jednom z jeho komentov "Už dávno (tí trošku skúsenejší) vieme..." Chcela by som mu teda opatovne polozit skromnu otazku, z coho prameni ten jeho pocit nadradenosti, ze je rozumnejsi a dokonca aj skusenejsi ako my ostatni? Zo vzdelania? Z veku? Z empatie, ktoru on zarucene ma, ale ja nemam ani nahodou? Prekvapuje ma, ze pan Scibrany moj koment pochopil absolutne spravne, zatialco autor clanku sa nedokazal preniest cez svoje zranene ego a poskytnut adekvatnu odpoved. Na "blog na tému povznášajúcich zážitkov a tvorby všeobecného blaha odpaľovaním petárd a delobuchov" sa nechystam, ale ohnostroje milujem. A ludi tiez. O cosi viac ako zvierata. Ale musim suhlasit s vyjadrenim autora clanku v tom, "čo všetko sa dá vyčítať z pár riadkov" O cloveku velmi vela. Aj clanok, aj nasledna diskusia su toho jasnym dokazom.

    OdpovedaťOdstrániť